Elektrische auto

Bron: https://bynco.com/nl

Elektrische auto’s winnen steeds meer terrein, maar toch zijn er ook anno nu nog duidelijke verbeterpunten en moet er op verschillende fronten nog wat stappen worden gemaakt. Want we gebruiken de elektrische auto niet alleen voor ons werk, om de kids naar school te brengen of voor een dagelijks ritje naar de supermarkt, maar bijvoorbeeld ook voor de vakantie. Waar krijg je dan mee te maken wanneer je jouw caravan voort wilt laten trekken door je elektrische auto? Hoe zit het bijvoorbeeld dan met de trekkracht van de auto. Een van de grootste redenen voor mensen om niet voor een ​​elektrische auto te kiezen, is dat deze simpelweg niet aan hun eisen voldoet.

Of dat nu de mogelijkheid is om lange afstanden af ​​te leggen zonder te stoppen, een groot gezin te vervoeren of een aanhangwagen of caravan te trekken, er is vaak wel iets wat de aanschaf van een elektrische auto in de weg staat. De veelgestelde vraag over elektrische auto’s is: kan een elektrische auto een caravan of aanhanger trekken?

Kan een elektrische auto een aanhanger of caravan trekken?

Met een onmiddellijk koppel vanuit stilstand moeten ze zelfs beter zijn dan benzine- of dieselmotoren voor het slepen van een caravan of iets soortgelijks, toch? Nou ja, tot op zekere hoogte. Maar hoewel de meeste auto's perfect in staat zijn om te slepen, zijn er maar weinig goedgekeurd om een aanhangwagen te trekken.

Voordat een nieuwe auto wordt gelanceerd, moet deze door homologatie gaan. Dit is een testproces waarmee de relevante autoriteiten kunnen garanderen dat de auto voldoet aan alle eisen om te worden goedgekeurd en op de weg te rijden. Fabrikanten van de meeste elektrische auto's hebben niet om typegoedkeuring van de Europese autoriteiten gevraagd om te verklaren dat ze geschikt zijn voor het trekken van een aanhanger of caravan.

elektrische auto met veel trekkracht

Waarom zouden ze niet? De simpele verklaring is dat de meeste elektrische auto's niet ontworpen zijn voor het trekken van een aanhanger. Rijden in de stad: ja. Een trailer naar de vuilstort slepen: nee. Het is gewoon geen prioriteit. Trouwens - als EV-fabrikanten wel typegoedkeuring voor het slepen zouden willen bemachtigen, dan zou dit hun efficiëntie drastisch verminderen en hun bereik verkleinen. En dat is dan weer een stukje slechte reclame waar elektrische auto's goed zonder kunnen. Daarbij is er ook nog het gewicht van een elektrische auto wat een rol speelt. Met al zijn accu’s heeft de Nissan Leaf een rijklaar gewicht van ongeveer 1500 kg afhankelijk van de uitvoering - 300 kg meer dan een vergelijkbare Volkswagen Golf. Hierdoor staan ​​de onderdelen zoals remmen en ophanging al onder extra druk, voordat het gewicht van een aanhanger nog eens wordt toegevoegd.

Er is ook bezorgdheid over wat er gebeurt tijdens het afremmen van een elektrisch voertuig. De meeste hebben een regeneratief remsysteem dat, om het simpel te zeggen, kinetische energie omzet en het terug in de batterij pompt wanneer je langzamer gaat rijden. Alleen al het loslaten van het gaspedaal kan in sommige elektrische voertuigen een remmend effect veroorzaken, wat een ongewenst effect zou kunnen hebben op de aanhangwagen als u daar geen rekening mee houdt. De overgrote hoeveelheid aan kinetische energie die door de auto en de aanhangwagen samen wordt gecreëerd, kan bovendien de aandrijflijn beschadigen.

Als u een elektrische auto bezit die niet is goedgekeurd om te slepen moet u de regels niet negeren en toch een aanhangwagen gaan trekken. Doet u dit toch, dan wordt uw garantie en uw verzekering waarschijnlijk ongeldig verklaard, wat betekent dat u een zware boete kunt krijgen als u door de politie wordt aangehouden of bij een aanrijding betrokken bent. Als een auto niet is goedgekeurd om te slepen, betekent dit dat u (of de fabrikant of de autoriteiten) geen idee heeft hoe het voertuig zich zal gedragen in een dergelijke situatie. De auto kan gaan slingeren of heeft moeite om in noodgevallen tot stilstand te komen.

Welke elektrische auto's hebben een trekhaak?

Slechts weinig volledig elektrische auto’s zijn voorzien van een trekhaak. De gedachte dat een trekhaak monteren en de caravan achter een elektrische auto koppelen de oplossing is, is niet alleen een foute maar ook een hele gevaarlijke. Er is namelijk een aantal onzekerheden die ervoor zorgt dat het verstandiger is om niet met een aanhanger of caravan te gaan rijden.

Een eerste onzekerheid hierin zijn zoals hierboven aangegeven de remmen van de auto. Een elektrische auto is, onder meer door de aandrijvende batterijen, al een stuk zwaarder dan soortgelijke diesel of benzine modellen. Gemiddeld zelfs wel zo’n 300 kilo. Plaats je achter de auto dan ook nog het extra gewicht dat een caravan met zich meebrengt, dan is het niet zeker wat de invloed daarvan op het remmend vermogen van het voertuig zal zijn. Te verwachten is dat in ieder geval de remweg van het voertuig veel langer zal zijn.

Daarbij komt dat veel elektrische auto’s tegenwoordig uitgerust zijn met een regeneratief remsysteem, waarbij kinetische energie terug gestuwd wordt naar de batterij wanneer het voertuig vaart mindert. Het loslaten van het gaspedaal zorgt dus voor een remmende werking en wanneer je daar niet op verdacht bent, dan kunnen er nare en gevaarlijke situaties ontstaan.  Situaties waarbij je een gevaar voor jezelf en je gezin bent en voor andere weggebruikers.

Een ander gevaar is de positie van de trekhaak ten opzichte van de batterij of batterijen van een elektrische auto. Deze zijn meestal in het verlengde van elkaar geplaatst. Bij een botsing kan de trekhaak als een speer door de auto heen schieten en de batterij ernstig beschadigen, met een eventuele explosie of brand als gevolg.

Wanneer jouw elektrische auto niet goedgekeurd is voor het trekken van een caravan, is het dus ook niet verstandig om er een caravan achter te hangen. Sterker nog, het is zelfs bij de wet verboden. Mocht je aangehouden worden, dan kun je rekenen op een fikse bekeuring. Om van de verzekering verder nog maar te zwijgen, wanneer je aanklopt om de eventuele geleden schade vergoed te krijgen. Elektrische auto’s zijn niet gehomologeerd voor trekhaken en op het kentekenbewijs van de eigenaar van de auto staat een – bij het kopje trekgewicht.

Is een fietsendrager wel mogelijk op een elektrische auto?

Of een fietsendrager geschikt is op een elektrische auto, hangt af van de maximaal toegestane kogeldruk. En heeft dus niet zozeer te maken met de trekkracht.

Welke elektrische auto’s kunnen wel een caravan of aanhangwagen trekken?

Om een lang verhaal kort te houden, wanneer je dus met een caravan op pad wilt en je wilt elektrisch rijden, dan moet je kiezen voor een auto die goedgekeurd is voor het voorttrekken van een caravan. Welke elektrische auto’s zijn geschikt voor het trekken van caravan of aanhanger:


Tesla Model X

De Tesla Model X heeft een indrukwekkend maximaal sleepgewicht van 2270 kg en een slimme 'trailermodus', waardoor veel van de rijhulpfuncties van de auto, zoals actieve cruise control, worden uitgeschakeld.

OK, een Tesla Model X kopen dan maar en op weg naar Zuid-Spanje! Dat kan, maar ook hier zitten haken en ogen aan. Uit verschillende tests blijkt namelijk dat een caravan de actieradius van een elektrische auto, in dit geval de Tesla, ongeveer met de helft vermindert. Ga je dus op weg naar Spanje, dan zul je iedere 150 tot 200 kilometer moeten stoppen om de batterij van de auto op te laden. Reken maar uit; geen doen met een reis van 2000 kilometer voor de boeg. Mocht je dus een Tesla Model X tot je beschikking hebben, dan kun je met een gerust hart in Nederland naar de camping met je caravan. Buiten Nederland wordt al gauw een heel lang verhaal.

Het systeem gaat ook het slingeren van de  aanhangwagen tegen, door automatisch afzonderlijke wielen af te remmen wanneer het een zwaaiende aanhangwagen detecteert.

Mercedes EQC

De Mercedes EQC is de eerste volledig elektrisch aangedreven Mercedes. De bijna 5 meter lange Mercedes heeft een flinke bagageruimte van 500 liter. En achter deze elektrische auto kan ook probleemloos een caravan worden gehangen. Hij mag (geremde) aanhangers tot 1.800 kg trekken. 

De lithium-ion batterij heeft een capaciteit van 80 kWh. De bestuurder kan uit vijf verschillende programma’s kiezen, passend bij de gewenste rijstijl. Gemiddeld verbruikt de Mercedes 22,2 kWh aan stroom op de 100 km. Hij weegt maar liefst 2.420 kg. Alleen al het batterijenpakket weegt 650 kg.Het ingebouwde oplaadsysteem (capaciteit 7,4 kW) kan zowel wissel- als gelijkstroom aan. Mercedes levert tegen bijbetaling een wallbox voor thuis, waarmee je tot drie keer sneller laadt dan bij een huis-tuin-en-keuken stopcontact. Bij snelladers kan de EQC worden opgeladen met een vermogen tot 110 kW. Zit er nog 10 procent  stroomvoorraad in de batterijen, dan kunnen ze daar in 40 minuten worden bijgeladen tot 80 procent.

Jaguar E-pace

De Jaguar E-pace heeft een trekcapaciteit van 1800 kg en een voertuigmassa tussen 1775 kg en 1843 kg (afhankelijk van het type model en uitgaande van een gewicht van 75 kg van de bestuurder). Er kan gekozen worden voor een afneembare trekhaak of een elektrisch verstelbare trekhaak.


Hybride auto's en trekkracht, hoe zit dat precies?

Hoe zit het dan met (plug-in) hybride auto’s? Hebben deze auto’s voldoende trekkracht om een caravan te trekken? Een paar jaar geleden zou het antwoord nog nee zijn, maar inmiddels zijn er meerdere hybride auto’s die een caravan van minimaal 1300 kilo kunnen trekken. En bedenk daarbij ook dat het probleem bij elektrische auto’s niet zo zeer zit in de trekkracht als het gaat om het trekken van een caravan, maar vooral om de actieradius van de auto. Bij een hybride heb je dat probleem niet, omdat deze automatisch overschakelt naar de brandstof wanneer het elektrisch vermogen wegvalt. Enkele voorbeelden van hybride auto’s die geschikt zijn voor een caravan zijn Audi A3 e-tron, Mercedes C 350e, Volvo V60 en VW Golf. Daarnaast zijn er echter nog tientallen andere merken en modellen die de klus ook kunnen klaren. De combinatie van elektrisch en brandstof is eigenlijk ideaal, want bij vanuit stilstand wegrijden is een elektromotor ideaal en bij een constante belasting op lange afstanden profiteer je optimaal van de brandstofmotor.

Mitsubishi Outlander

De populairste hybride trekauto op de markt is de Mitsubishi Outlander PHEV, een plugin hybride auto. Met een limiet van 1500 kg voor een geremde aanhangwagen (500 kg minder dan de diesel), is hij in staat om de meeste caravans te trekken, en heeft hij ook het voordeel dat het  een SUV is - met alle praktische aspecten die hiermee gepaard gaan. Vierwielaandrijving en extra bodemvrijheid kunnen ook van pas komen op sommige caravanplaatsen, of als u van plan bent een aanhangwagen door een modderig veld te slepen.

Volvo XC90 T8

De Volvo XC90 T8 staat hoger op de prijsladder en kan tot 2.400 kg sjouwen. Door de fabrikant als een 'twin engine' beschreven, koppelt de T8 een 2,0-liter benzinemotor met een elektromotor, hetgeen voor een gecombineerde 407 pk zorgt. Hoewel je tijdens het slepen van een aanhangwagen zijn officiële verbruik van 1,75 l/100 km niet zult halen, is hij dankzij het luxe interieur dé plug-in hybride die wij zouden kiezen voor een weekendje weg met een caravan.

BMW X5- Audi Q7 e-tron en A3 e-tron - VW Golf GTE

BMW biedt ook een plug-in hybride versie van zijn X5, de 40e, terwijl Audi de Q7 e-tron verkoopt. Deze kunnen respectievelijk 2.700 kg en 2.800 kg trekken - aanzienlijk meer dan de meeste mensen nodig hebben. Ze zijn allebei groot en krachtig genoeg om van het trekken van een aanhanger een plezier te maken. En, net als de Volvo, maken de interieurs van beiden ze tot een prettige metgezel om twee weken lang een ​​caravan door Europa te slepen.

Uiteraard zijn er ook kleinere en beter betaalbare hybride hatchbacks, zoals de Volkswagen Golf GTE en de nauw verwante Audi A3 e-tron. De eerste kan een geremde aanhangwagen van 1.500kg trekken, terwijl de Audi een limiet heeft van 1.600kg.

Elektrisch aangedreven caravan, de toekomst?

Alles goed en wel, maar we willen graag elektrisch rijden én we willen met de caravan op vakantie. Zal dit op den duur mogelijk zijn, wat is hier voor nodig en welke ontwikkelingen zijn hiervoor momenteel al in gang gezet?

Eigenlijk staat of valt alles met de actieradius van de auto. In principe zijn er elektrische auto’s die een caravan zouden kunnen trekken, maar de afstand die dan afgelegd kan worden zonder op te laden is veel te kort. Lange afstanden rijden met een elektrische auto met caravan is simpelweg niet praktisch. Om hier verbetering in aan te brengen moeten er dus elektrische auto’s komen met een grotere actieradius. In 2019 komen er al weer verschillende modellen op de markt met een grotere actieradius. Daar liggen dus mogelijkheden voor de toekomst, maar de actieradius zal nog meer vergroot moeten worden.

Een andere oplossing ligt op het gebied van het opladen van de auto. Wanneer je de auto snel op kunt laden, kun je sneller je reis weer vervolgen en worden grotere afstanden beter overbrugbaar. Ook de positie van de trekhaak ten opzichte van de batterijen speelt een rol bij de ontwikkeling van de nieuwe modellen elektrische auto’s.


Maar, de oplossing zit hem niet alleen in de auto zelf, maar ook in de caravan. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van de e-trailer, een caravan met een eigen elektromotor die zichzelf aandrijft. Het gaat nog om een concept, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in de showroom staat: een elektrisch aangedreven caravan die z’n trekgewicht terugbrengt tot hooguit 100 kilo. Bouwer Dethleffs presenteert hem op de Caravan Salon in Düsseldorf.Hierdoor wordt de trekkracht veel minder en wordt de elektromotor van de auto nagenoeg niet belast. Dit houdt dus ook in dat de e-trailer niet zorgt voor een verminderde actieradius van de auto en dus kun je langer doorrijden. In feite is de e-trailer gereed voor productie, alleen staat de wet- en regelgeving dit nog in de weg. Een aanhanger of caravan mag namelijk geen eigen aandrijving hebben. De RDW staat echter enthousiast en gaat de regels op dit gebied wijzigen. Dit neemt echter behoorlijk wat tijd in beslag. De verwachting is dat in het laatste kwartaal van 2019 de weg vrij is voor introductie van de e-trailer.

Tenslotte ligt de oplossing voor het ‘caravan-probleem’ ook bij de ontwikkelaars van de elektrische auto’s zelf. Elektrische auto’s zijn in eerste instantie helemaal niet ontwikkeld vanuit het oogpunt dat ze een caravan zouden moeten kunnen trekken. Er is bij de ontwikkeling van de elektrische auto’s in de afgelopen vijf jaar dan ook niet of nauwelijks aandacht voor geweest. Het mag duidelijk zijn dat dit nu anders is en dat ontwikkelaars hier nu wél rekening mee houden. Met een hogere actieradius en een betere positionering van de batterijen is het dus uitkijken naar de nieuwe modellen elektrische auto’s in 2019 en 2020 die wél een caravan kunnen trekken.


Bynco - eerlijk over auto's

Het is tijd voor een nieuwe manier van auto’s kopen. Tijd voor een transparant en eerlijk verhaal over de kilometers op de teller, over de toestand van de motor en de algehele staat van de auto. Over alles wat u aan een auto niet kunt zien, maar wel tegenaan kunt lopen. Wij helpen u met het vinden van een occasion die het beste bij u past. Zonder de noodzaak van urenlang speuren en zonder de onnodige kosten van een dealer.

Kortom het is tijd voor Bynco. De eerste 100% online aanbieder van jong gebruikte auto’s waar u blind op kunt vertrouwen.

 ByncoBuy Your Next Car Online


Bron: Het volledige artikel, inclusief de foto’s kunt u vinden op: https://bynco.com/nl/blog/elektrische-auto-en-trekkracht/🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙