Biod


In 1959 is Fahrzeugbau Tiefenhagen (Fathi) begonnen met de productie van caravans. In 1960 wordt Fathi door houtverwerkende industrie Schneider uit Lindau overgenomen. In dat jaar begint BIOD (Beter is ons doel) machine- en apparatenfabriek in Hengelo onder licentie van Fathi met de assemblage van caravans. 

De kunststofpanelen komen uit Duitsland. In februari 1964 gaat de fabriek failliet en in maart 1964 gaat de productie over naar JEKO ( filiaal van aanhangwagenfabriek J. Koekenberg) in Oldenzaal die fabricage van meubilair en houtwerk uitbesteedt aan sociale werkplaats de Schakel, die de gehele productie in 1969 overneemt: Biod-Fathi Caravanfabriek NV-Oldenzaal.

Wanneer in 1969 Schneider stopt met de productie, worden caravans van BIOD naar Duitsland geëxporteerd en verkocht onder de naam Fathi. De mallen en schalen komen dat jaar van Schneider naar BIOD. In 1980 wordt Avento hoofddealer en verantwoordelijke voor de verkoop; nieuwe modellen worden ontwikkeld met invloeden en interieur van Avento. Het topjaar is 1981 met bijna 200 stuks. In 1994 stopt de samenwerking met Avento en neemt de Schakel alles weer in eigen beheer.

Begin van deze eeuw worden op het onderstel van Peitz een vloerplaat geplaatst waarna het geheel naar van der Ham in Bladel gaat waar de polyesterromp wordt vervaardigd waarna de “lege” caravan terugkeert naar Oldenzaal voor de afbouw. Per 1 november 2004 neemt D&D Management en Beheer BV te Lunteren de productie over nadat TopCraft (v.h. De Schakel) in april aangekondigd heeft de productie te stoppen. De productie in 2005 is zo’n 25 stuks; door opstartproblemen kan men aan de vraag niet voldoen, elke geproduceerde caravan is meteen verkocht. Advanced Composite Caravans Group BV (ACC) is in 2004 opgericht om een nieuw caravanconcept op de markt te brengen.


Knelpunten op het gebied van goede personele invulling en een kostenefficiënte wijze van uitbesteding, belemmeren de invulling van de gestelde randvoorwaarden, waarbij in september 2007 geen andere mogelijkheid resteert dan de activiteiten onmiddellijk te staken. In december 2007 volgt doorstart onder directeur Huub van Elswijk in een nieuwe bedrijfsruimte te Ede waarbij verkoop rechtstreeks uit de fabriek gebeurt. ACC Biod is het handelsmerk van Holland Euro-Pacific Industrial Suppliers BV uit Lunteren. De caravans worden op basis van drie modellen naar de wensen van de klant verder aangekleed en ingericht en uitsluitend op bestelling geproduceerd. In 2009 wordt de assemblage van het interieur evenals de montage daarvan in de caravans uitbesteed aan Vemsa Techniek in Papendrecht. In september 2017 is de productiehal in Ede leeggehaald, blijken er financiële problemen en is het lsaatste casco van 2016 . Einde BIOD.

biod

Bron: https://.caravancamperindex.nl

🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙