Het (chemisch) Caravan-toiletJa, wie herkent niet de hilarische gesprekken met niet caravanners.

Veelal komt de gang naar het toilet met de rol wc-papier onder de arm ter sprake.

Niet caravanners hebben vaak een verkeerd beeld laat staan het op de hoogte zijn van het bestaan van een toilet aan boord. Sommige mensen kijken in zo’n gesprek er van op als je ingaat op het kamperen van vandaag de dag.

Zelfs de mini-campings, boerderij campings etc. hebben vaak hoogwaardige en van allerlei luxe voorziene sanitaire- en huishoudelijke gebouwen.

Ook de tijd van gebrekkige- en geurende  chemische toiletten die ook nog eens schadelijk voor het milieu zijn ligt al lang achter ons.


Soorten chemisch toilet

De meest elementaire vorm van chemisch toilet is de uitvoering met een toiletbril op een emmer.  Veel meer had het niet. In de morgen bij het opstaan kwam de reuk je al tegemoet.

Wil men een wat luxere uitvoering dan is er een model bijvoorbeeld de Porta Potti van Thetford. Deze is meer geschikt om toe te passen in een caravan. 

Deze staat stabieler, is handzaam en hygiënischer dan de oplossing met de emmer. Het geheel bestaat uit twee gedeeltes. Het bovenste is een gecombineerde spoelwatertank en toiletpot met een afneembare bril en deksel. Het onderste gedeelte is de afvaltank. De twee delen kun je van elkaar los koppelen, zodat u het afval gemakkelijk en hygiënisch kan legen.  1. Boven- en onderdeel loskoppelen
  2. Onderste deel : Toiletvoeistof toevoegen
  3. Bovenste deel : Reinigingsvloeistof toevoegen
  4. Toilet is gereed voor gebruik
  5. Periodiek afvaltank legen - Loskoppelen
  6. De afvaltank kan worden geleegd

Bron: Thetford

Vandaag de dag ziet men dat caravans en campers met ingebouwde toiletten zijn uitgevoerd. Deze staan vaak opgesteld in een toilet/wasruimte van de caravan. 

De caravan fabrikanten kunnen kiezen uit twee grotere merken op chemisch toiletten gebied; Thetford of Dometic. 

De toiletten zijn zodanig uitgevoerd dat er vanuit de buitenzijde, verscholen achter een deurtje, toegang is tot de afval cassette.

De wat grotere tanks zijn vaak ook nog voorzien van geïntegreerde wielen en een langer handvat dat is makkelijker bij transport naar de stortplaats op de camping.

In de wasruimte zelf kan men “de pot” draaien naar een gewenste stand. Het spoelwater kan zowel handmatig- als elektrisch bedienbaar zijn uitgevoerd.

Er bestaan uitvoeringen waarbij het spoelwater direct opgepompt wordt vanuit de vers watertank of  dat er een aparte spoelwatertank zit geïntegreerd in het toilet. Het vullen daarvan kan van buiten af worden gedaan.

De keuze welk toilet en spoelinrichting in welke uitvoering hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Een lichtgewicht uitvoering of een van soort aardenwerk. Een elektrisch bedienbare spoelinrichting zal bijvoorbeeld ook om een elektrische voorziening vragen. Op de camping met 220/230 volt met gebruik van een 12 volts omvormer of via een boordaccu. Een klein volume spoelwatertank of toch gecombineerd met een ander systeem.

De richtlijn is dat in geval je altijd gebruik maakt van de toilet in de caravan, je uit moet gaan van zo’n 5 liter per persoon per etmaal.

Hoe vaak wil men het chemisch toilet ledigen? Kleine of grote afvaltank?

Ook de keuze om alleen “de kleine boodschap” in de caravan te doen, speelt een rol.

Er bestaan ook accessoires die, eventueel, vervelende luchtjes afzuigen. Heel handig bij een warm klimaat.

Welke wc u ook kiest, neem de  tijd om de handleiding goed te lezen en vergewis je hoe de inrichting zo effectief mogelijk te benutten. Het voorkomt vaak dat je tijdens je vakantie onaangenaam wordt verrast of door stank of door geklieder met de afvaltank.

Te gebruiken Chemicaliën

Maak uw keuze aangaande de toe te passen chemische producten. De aangeboden artikelen werken allemaal net even iets anders. Sommige doden de bacteriën, anderen gebruiken de biologische werking om afvalmateriaal af te breken. Er zijn er die geleverd worden met een maskerende parfum geur. Het traditionele type bestaat uit een vloeistof wat water  nodig heeft om het te verdunnen. Ook kan men tabletten verkrijgen, die lijken op die, die u koopt voor uw wasmachine, maar deze zijn duurder. De keuze is de afweging tussen het gemak versus de extra kosten. Houd er rekening mee dat de toegepaste chemicaliën zo’n drie dagen werkzaam blijven.

Geen extra additieven

Maak zoveel mogelijk gebruik van snel afbrekend toilet papier. Voorkom dat er wegwerpluiers of andere soortgelijke voorwerpen in het systeem terecht komen.

De leveranciers van chemische toiletten adviseren het gebruik van snel afbrekend toiletpapier om het systeem te behoeden voor beschadigingen. Te veel papier gebruik is ook niet bevorderlijk voor een effectieve lediging.

Het legen van uw chemisch toilet

Regel nummer één: Ledig op de camping je chemisch toilet alleen op de daarvoor aangewezen stortplaats. Dit is om te voorkomen dat de chemicaliën direct op de riolering uit komt maar ook om hygiënische redenen.

Mocht het zo zijn dat er geen voorzieningen zijn getroffen dan heeft u de keuze uit de bestaande toiletgroep te gebruiken of mee terug naar huis te nemen en in uw toilet te ledigen. Beide geeft het probleem dat er direct op de riolering wordt geloosd. 

Voor het normale afval water is er een vuilwatertank. In geen geval mag het afvalwater van het chemisch toilet daarop worden aangesloten. Vaak wordt het vuilwater namelijk geleegd op een daarvoor aangewezen plek en die is vaak weer aangesloten op de riolering.

Tenzij u gebruik maakt van de meest elementaire ‘emmer” met zitting is het afvalwater opgesloten in de cassette. Deze cassette wordt geleegd door het overhalen van een beluchtingsknop en het losschroeven van een schroefdeksel van de uitstroombuis die vast zit aan de cassette en die naar buiten kan worden gedraaid. Lees daarom ook goed de gebruiksaanwijzing.

Tip: bescherm je handen d.m.v. rubberen handschoenen dit maakt dat dit karweitje een stuk hygiënischer wordt uitgevoerd.

Voorkomen is beter dan genezen.

Service pakketten

Bij veroudering en/of intensief gebruik hebben de fabrikanten een kit samengesteld om de afvaltank en de bril met deksel te vervangen. Het is dan niet nodig om een geheel nieuwe toilet aan te schaffen.

Ook zijn er in de betere campingshops losse onderdelen verkrijgbaar zoals schuifdeksel, rubbers, knoppen etc.

Wat zaken uit het verleden

In 1920 introduceerde Elsan het eerste chemisch toilet. Voor sommige is Elsan een verzamelnaam geworden voor urine emmers, chemische toiletten.

Tijdens de tweede wereldoorlog gebruikte de bemanning van de bommenwerpers of in schuilkelders dit soort van toilet omdat het gemakkelijk was in gebruik.

Vandaag de dag kom je nog wel eens de naam “Elsan points ” tegen als aanduiding dat er een chemisch toilet lozingsplaats is.


En tot slot

Hier een meer ‘delicate’ tip!

Bij het gebruik van uw chemisch toilet voor uw grote boodschap helpt het als er een paar stukken toiletpapier kruislinks worden uitgespreid in de pot. Mocht het toiletpapier twee of meer laags zijn dan is het beter om die op te splitsen en maar één laag te gebruiken.

Meer weten ...

Bij uw camping-shop en caravandealer vindt u een selectie van chemische toiletten en vloeistoffen; zij kunnen u conform adviseren.


HH04749Bron/Source: http://www.campingandcaravanningclub.co.uk/helpandadvice/gettingstarted/campingequipment/toilets/

Vertaling        : Norbert van E…


🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙