TV Digitenne (KPN)


Veel bezitters van een caravan maken gebruik van Digitenne van KPN; op zich niets mis mee maar KPN is in 2018 begonnen met het gefaseerd overschakelen naar een nieuwe uitzendt techniek: DVB T2. Deze techniek maakt het mogelijk om meer zenders en in HD kwaliteit te ontvangen. De desbetreffende operatie zal medio 2019 zijn afgerond; en dit is ’tot zover' het goede nieuws.

Wat vaak voor caravan-recreanten van belang is dat men, eventueel ook zonder abonnement, kan blijven kijken naar de vrij te ontvangen zenders zoals NPO 1, 2 en 3

Maar… waarom de overstap? 

Het huidige DVB T signaal is een standaard digitaal (SD) signaal, een, zogenaamde, MPEG2 stream. We kijken naar digitale televisie met een standaard kwaliteit, geen High Definition (HD) De kabelaars zenden al geruime tijd de meeste programma’s uit in deze HD kwaliteit en KPN kan met Digitenne niet achterblijven

Daarom wordt er overgeschakeld naar DVB T2: Full HD 1080P haarscherp beeld, strakke ondertitels en een groter zenderaanbod.

Kijk je thuis nog TV via KPN Digitenne met DVB T, dan mis je deze HD kwaliteit. 

Ook hebben 'de kabelaars' veel meer zenders in de aanbieding, naast de interactieve mogelijkheden. Dit zijn allemaal zaken die KPN niet kan/kon bieden via Digitenne met DVB T.

En… Waarom niet? 

Omdat de huidige techniek dit niet toelaat. Dus ook KPN wil upgraden naar HD uitzendingen en een meer en groter aanbod. Het probleem is alleen dat de beschikbare bandbreedte vol zit. Er is gewoonweg geen ruimte binnen de afgegeven frequentieband om dit te realiseren.

Waarom de overstap?

De overstap naar DVB T2 en de bijbehorende  techniek maakt het mogelijk om binnen de beschikbare bandbreedte toch meer zenders aan te bieden en ook nog eens in hogere (HD) beeldkwaliteit. Dat is mogelijk omdat het digitale signaal anders gecomprimeerd wordt, namelijk als een MPEG4 stream en met een specifieke codering HEVC265. 

En… daarom werkt het (nu) niet meer

Een, nu verouderde Digitenne ontvanger, met DVB-T werkt met een andere codering / codec. Deze is namelijk niet in staat het nieuwe DVB-T signaal om te zetten naar een zichtbaar beeld voor de TV kijker. Dit betekent dus dat u vast zit aan een nieuwe ontvanger.

Wat heeft u nu nodig?

Wat u nu dus nodig heeft is een ontvanger die het DVB T2 signaal kan vertalen naar een beeld met geluid. Om dat te kunnen moet de ontvanger beschikken over een DVB T2 ontvanger met een HEVC265 encoding.

Het gevolg hiervan is dat veel KPN Digitenne klanten nu boos zijn door het verplicht opgedrongen krijgen van een losse DVB T2 ontvanger.

DVB T2 alleen nog via een losse ontvanger? En is dit voorlopig?

Heeft u nu een losse ontvanger van KPN? en uw heeft een abonnement? Dan ruilt KPN uw bestaande ontvanger om, niks aan de hand. 

De praktijk is echter anders..

Veel mensen hebben, in de  caravan, een TV met een ingebouwde DVB T ontvanger en werken met een losse CAM module en smartcard. Bij die mensen, wordt, wanneer ze een abonnement hebben, de CAM Module en de smartcard omgeruild voor zo’n nieuwe losse DVB T2 ontvanger die je met een HDMI of scartkabel aansluit op je bestaande TV.

Heeft u een abonnement waarop meerdere losse smartcards geactiveerd zijn omdat je bijvoorbeeld op meerdere plekken een TV hebt? Dan betaal je straks voor elke losse omwissel 5 euro per maand extra. (op moment van schrijven) Heb je, bijvoorbeeld, 2 extra TV’s (één thuis en één in de caravan) dan ben je 10 euro extra per maand kwijt bovenop de standaard abonnementskosten. Dit heeft alles te maken met het feit dat KPN op dit moment afziet van het leveren van een losse CAM Module met smartcard voor DVB T2!

Het is geen grap!

KPN levert geen CAM Module met smartcard meer voor deze nieuwe TV’s die het nieuwe DVB T2 protocol ondersteunen.

Desgevraagd laat de persvoorlichting van  KPN weten hiervoor te kiezen omdat de techniek zo nieuw is dat er nog geen TV’s zijn met een ingebouwde DVB-T2 ontvanger….

Dat is natuurlijk onzin en dat weet KPN zelf ook wel. Er zijn al talloze merken die TV’s verkrijgbaar met een DVB T2 ontvanger ingebouwd. Die fabrikanten bouwen echt niet alleen TV’s voor de Nederlandse markt.

De KPN Digitenne uitzendingen zijn alleen te ontvangen zolang u zich binnen het uitzendgebied van Digitenne bevind. Dus... Nederland. Bent u, met de caravan, in het buitenland en u laat daar uw TV zoeken naar DVB T2 uitzendingen dan ontvangt u alleen wat daar lokaal uitgezonden wordt.

Bij onze zuiderburenIn is er 2018 DVB T2 ingevoerd. Wil je daar abonnee TV kijken dan levert, in dit geval TV Vlaanderen gewoon een Cammodule met ingebouwde smartcard. Het kan dus wel!

Wat de echte reden van KPN is om geen smartcard en CAM module te leveren is dan ook een, nog niet opgelost, raadsel.

En hiermee gaan we weer terug naar het verre verleden. Want, een losse ontvanger betekent een extra afstandsbediening, en dus bedienings-ongemak, nog afgezien van de extra bekabeling en het stroomverbruik dat belangrijk is zeker voor mobiele gebruikers.

Het gevolg hiervan!

Wanneer u een TV heeft met alleen een ingebouwde DVB-T ontvanger, en geen DVB T2, dan is er op dit moment ook helaas geen andere mogelijkheid. U zit dan vast aan een losse ontvanger van KPN, althans waneer u ook een abonnement heeft of wilt afsluiten.

Wat KPN Digitenne dus doet is; al haar klanten een ontvanger opdringen. U heeft geen enkele (vrije) keuze en dat is, op z’n zachts gezegd een misser, zeker omdat KPN met Digitenne een monopoly positie heeft.

Stel, u heeft vorig jaar een nieuwe TV aangeschaft met DVB-T2 HEVC265 met het oog op de komst van deze nieuwe techniek. Ook dan zit u, nu toch vast aan de losse ontvanger van KPN omdat men geen CAM module met smardcard wil leveren.

Kijkt u alleen naar de “Free to Air” zenders zoals NPO1, 2 en 3 en regionale omroepen. Dan kunt u die gelukkig wel blijven bekijken, mits uw TV over de juiste ontvanger beschikt: DVB T2 met HEVC 265 encoding.

Voor deze groep, met name de vele ‘mobiele’ recreanten, die een vaste TV in de caravan hebben zou het KPN sieren om, zo spoedig mogelijk, een insteekkaart te gaan leveren, zoals deze jaren lang verkrijgbaar is geweest.

Het zou mooi zijn als KPN uiteindelijk toch inziet dat dit voor veel van hun klanten een belangrijke mogelijkheid is om te kiezen of te blijven kiezen voor een Digitenne abonnement. 

Als u onderweg in Nederland TV wil (blijven) kijken dan is Digitenne op dit moment voor caravan-bezitters een optie. 

Uiteraard kan men ook via de satelliet kijken in combinatie met een abonnement op Canal Digitaal of Joyne. Zeker deze laaste, Nederlandse aanbieder heeft een interessant abonnements-model. Het kijken via de satelliet is overigens wel complexer dan kijken via Digitenne en voor een gemiddelde caravan-bezitter die in Nedrland verblijft een kostbare oplossing vanwege de prijzige apparatuur die nodig is.

Conclusie

Wilt u TV blijven (blijven) kijken via KPN Digitenne met een bestaand Digitenne abonnement, dan zit u vooralsnog vast aan de losse ontvanger van KPN die u met een losse HDMI kabel aansluit op uw bestaande TV.

Wilt u geen losse ontvanger? Dan kan u TV blijven kijken door een TV aan te schaffen met een ingebouwde DVB T2 ontvanger. U ziet dan alleen wel de “Free to Air” zenders zoals NPO 1,2 3n 3 Plus de regionale omroepen en kunt geen betaal-TV bekijken. Die laatste uitbreiding is dan pas mogelijk als KPN een CAM Module en Smartcard gaat verstrekken, waarna u weer TV kunt kijken zoals u gewend was.

Wilt u ook uw TV niet vervangen? en zegt u uw digitenne abonnement op? Dan zou een voordelige losse Free to Air ontvanger kunnen aanschaffen. Die zijn er al voor een paar tientjes en sluit u aan op de TV. Ook hier: u ziet alleen de vrij te ontvangen zenders.


Meer informatie over het omruilen etc. vind u op: https://www.digitenne.nl/service-en-contact/digitenne-omruilen/


(Disclaimer: Het voorgaande artikel is samengesteld op basis van de beschikbare gegevens op het moment van schrijven (4/2019), er kunnen geen rechten aan ontleend worden)

🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙