Stroom - 220 / 230 Volt220/230 Volt Spanning op de camping

De caravan wordt vooral gebruikt voor verblijf op een camping. 

Op de meeste campings moet u meestal een vaste prijs betalen voor aansluiting op het elektriciteitsnet, maar ook een vast bedrag met daarenboven het afrekenen per kilowatt komt steeds meer voor.

De prijs van de kWh ligt in het buitenland vaak wat hoger dan bij ons en meestal wordt de heffing gebruikt als extra bron van inkomsten. Ga daarom eerst eens na waarvoor u de aansluiting op 220V gebruikt.

220/230 volt aansluiten

De aansluiting op 220/230V bestaat uit de volgende onderdelen:

  • de aansluiting op de caravan;
  • het aansluitsnoer;
  • een verloopsnoer;
  • de aansluitdoos van de camping.

De caravan heeft aan de buitenkant een aansluitpunt voor 220/230V die is afgedekt met een klep.

Alle nieuw gebouwde caravans in Europa hebben een eurostekkeraanstuiting volgens het CEE-systeem. 

Bij het op Europees niveau ontwikkelen en standaardiseren van deze aansluiting is veel aandacht besteed aan de veiligheid. De CEE-aansluiting is spatwaterdicht.

Aangeraden wordt om alleen nog van deze aansluiting gebruik te maken en een oude aansluitdoos te (laten) vervangen voor een nieuwe CEE-aansluitdoos.

Het aansluitsnoer

Om in de caravan de 220/230V te kunnen gebruiken, is een aansluitsnoer nodig. 

Het aansluitmateriaal moet voldoen aan de CEE norm. Uit oogpunt van veiligheid moet een aansluitsnoer spatwaterdicht zijn.

Haspels 


Let erop als u een haspel gebruikt dat deze helemaal moet zijn afgewikkeld. 

Ook een haspel moet spatwaterdicht zijn.Verloopsnoeren 

Omdat op heel wat buitenlandse campings de elektriciteitspalen nog niet zijn voorzien van de CEE doos, is er vaak een verloopsnoer nodig. Deze is bij de vak-/caravanhandel te koop.

Verloopstekker voor Engeland

Afhankelijk van het land wat u bezoekt kan de stekker verschillen; let daar op als u met vakantie gaat en neem de desbetreffende verloopstekkers mee.

Veiligheid

Is er ergens een verkeerde aansluiting, dan kan de hele caravan onder spanning komen te staan. Tenslotte zijn de grond en het gras waarop u staat vaak vochtig en vocht geleidt elektriciteit ook prima. Maar omdat de caravan op rubber banden staat en er meestal hout onder de steunen zit, slaan de zekeringen in zo'n geval niet meteen door. 

Onder deze omstandigheden kan de 220V-netspanning levensgevaarlijk zijn bij aanraken van de caravan. Laat daarom uw caravan regelmatig keuren door een erkend BOVAG of FOCWA caravanbedrijf.

De zekeringenkast

Elk 220/230V systeem loopt via een (automatische)-zekeringenkast. Steeds meer caravans zijn voorzien van automatische zekeringen die bij overbelasting of kortsluiting de spanning uitschakelen. 

Indien er sprake van kortsluiting is, dan moet de oorzaak hiervan worden opgespoord voordat de stroom weer wordt ingeschakeld. Is het een kwestie van overbelasting, dan moet één van de verbruikers worden uitgeschakeld, vervolgens even wachten tot de automatische zekering is afgekoeld waarna de schakelaar weer kan worden omgezet. 

Voor een veilig gebruik moeten buitenbeplating en alle metalen voorzieningen in de caravan geaard zijn.

De aardlekschakelaar

Is de caravan niet voorzien van een ingebouwde aardlekschakelaar, dan is het verstandig om deze door uw erkende caravandealer te laten monteren.

Elk woonhuis heeft immers ook, uit veiligheidsoverwegingen, een aardlekschakelaar.

En waarom zou u op vakantie meer risico nemen dan thuis?


🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙