Verwarming in uw caravan of camper

Tip/Let op!! 

Laat de gasfles eerst een 10 minuten recht op staan voordat deze op het gastoestel aansluit. Dit is om de fles te stabiliseren en om alle bezinksels te laten zakken.


 Kijk ook eens op:

op uw vakantie wilt u er graag ‚warmpjes' bij zitten. Soms is het weer niet altijd zoals we dat graag zouden zien tijdens onze vakantie. Om ook als het weer tegen zit te kunnen genieten in uw caravan of camper zijn er verschillende kachels of verwarmingssystemen te koop. 

Wij adviseren u dit soort producten altijd bij uw eigen vertrouwde caravan/camper dealer te kopen. 

Alleen hier krijgt u een goede uitleg en service


1. Hoe werkt een caravankachel?

Een caravankachel bestaat uit een metalen huis, waarin onder andere een brander en een elektronische ontsteker zijn ingebouwd. Bij het gesloten systeem wordt de lucht onder de caravan aangezogen en via de verbrandingskamer door de schoorsteenpijp afgevoerd. Om de kachel zit een (sier)beschermkap. Verder zijn nog onderdelen ingebouwd als gaskraan, thermostaat en soms batterijen voor de ontsteking. Soms is elektrische verwarming in de kachel geïntegreerd, en doet dienst als bijverwarming.

2. Hoe zit dat dan met vloeistofverwarming?

Vloeistofverwarming kun je vergelijken met de centrale verwarming thuis. Het verwarmingselement (vaak een keuze tussen gas en elektra) verhit vloeistof in het systeem. Door een pomp wordt de warme vloeistof via slangen en leidingen naar convectoren gepompt. Vanwege het gewicht en de hogere prijs wordt deze verwarming hoofdzakelijk toegepast in de duurdere (winter)caravans en in kampeerauto's.

3. Bestaan er ook nog andere kachelmerken dan Truma?

Ja, al wordt in negen van de tien gevallen een Truma gemonteerd. In caravans uit Scandinavië zie je ook verwarmingssystemen van Primus en Alde, en in Engelse caravans vind je soms kachels van Carver of Whale. Alde en Carver horen bij Primus. Voor bijverwarming zijn er dan nog de elektrische kachels zoals van Riviera, maar ook sommige Electrolux airconditioners zijn uitgerust met een elektrische verwarming.

4. Is een ringsysteem in een caravan noodzakelijk?

Bij ringverwarming verspreidt de ventilator de verwarmde lucht uit de kachel via het buizenstelsel naar bankkasten, rugkussens, toiletruimte en andere ‘uithoeken’ van de caravan; plekken waar zich anders vocht zou kunnen ophopen. In voor- en naseizoen voldoet deze verwarming, maar voor échte wintersportvakanties schiet het vaak te kort. Het advies is dan om het systeem uit te breiden, bijvoorbeeld met vloerverwarming.

5. Kun je een heteluchtverwarmingssysteem zelf uitbreiden?

Dat kan vrij eenvoudig. Onderdelen zoals uitstroomopeningen, T-stukken, aftakstukken, koppelstukken, eindroosters, et cetera, zijn in alle soorten en maten bij de caravanshop te koop. Met een bij Truma verkrijgbare inbouwhandleiding kan planmatig worden gewerkt. Een aantal Truma en Carver onderdelen zijn te combineren. Een normale Truma-kachel is met de Helmotronic uit te breiden tot een eenvoudig vloeistofverwarmingssysteem.

6. Als de kachel uitwaait, waar kan dat dan aan liggen?

Wanneer de kachel uitwaait bij stormachtig weer, kun je proberen de caravan zo te plaatsen dat valwinden minder kans krijgen. Eenvoudiger is het om een T-stukje op de schoorsteen aan te schaffen. Een vervuilde brander - waardoor de vlam slecht brand - kan ook de oorzaak zijn dat de vlam makkelijker uitwaait.

7. Wat zijn een airmix en airmat?

Elke Truma ringverwarming is uit te breiden met een Airmix en/of een Airmat. De Airmix verbetert het klimaat in de caravan door te ventileren met koele verse lucht van onder de caravan. In de winter kan traploos verse lucht met verwarmde lucht worden vermengd. De Airmat verdeelt de warme lucht met kleppen over de verschillende ruimtes. Alleen voor- of achterin de caravan verwarmen behoort tot een van de mogelijkheden.

8. Wat kan ik zelf aan onderhoud van de kachel doen?

Na het verwijderen van de beschermkap kun je het kachelhuis en kijkglaasje schoonmaken. Schroef het kijkglaasje niet los, de pakking gaat dan stuk. De aansluitingen van de schoorsteen op kachel en dakdoorvoer moeten regelmatig worden gecontroleerd. De afvoerbuis mag niet in een bocht naar beneden lopen en controleer ook of er geen beschadigingen in diezelfde rookgasafvoer zitten. Het overige onderhoud zoals het reinigen van branders, controle van de thermische beveiliging, ontsteking en aansluitingen, kun je beter aan een specialist overlaten. Het Bovag-advies is om elke twee jaar de gehele gasinstallatie te laten controleren.

9. Kan het gebruik van caravankachels gevaar opleveren?

Doordat de verbranding plaatsvindt in een afgesloten ruimte, bestaat er geen gevaar voor het vrijkomen van gassen, mits de kachel goed wordt onderhouden. Gevaar kan wel ontstaan als er bij onvoldoende ventilatie met open vuur wordt gewerkt; verwarm de caravan daarom nooit door bijvoorbeeld de gaspitten te laten branden. De hoeveelheid koolmonoxide in de lucht zou dan gevaarlijk hoog kunnen oplopen. Zorg desondanks altijd voor ventilatie.

10. Hoe werkt vloerverwarming in caravans?

Caravanfabrikant Kip monteert bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming in de Hy-Line. Die verwarmingselementen lijken op de achterruitverwarming van een auto, maar dan verpakt in een dikke doorzichtige folie. Elektrische vloerverwarming is ook als accessoire verkrijgbaar in de kampeerbranche. Daarnaast wordt ook gewerkt met vloeistof-vloerverwarming, bijvoorbeeld door caravanfabrikanten Cabby en Kabe, die dat standaard in de vloeren van alle wagens installeren. 

Bron: ANWB

🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙