Caravan - Kogeldruk


Kogeldruk, wat is het?

Kogeldruk is kort gezegd het maximale verticale gewicht dat mag rusten op uw trekhaak uitgedrukt in kilogram. 

Belangrijk is dat de kogeldruk, welke door de trekhaakfabrikant wordt bepaald en wordt aangegeven als S-waarde, nooit te hoog mag zijn. De maximale verticale kogeldruk verschilt per auto maar ook per trekhaak fabrikant. Meestal ligt de S-waarde tussen de 32 en 100 kilogram.

Maar hoeveel kogeldruk heeft mijn auto dan? Dit kan u makkelijk zelf op zoeken. De kogeldruk staat namelijk op het typeplaatje van de trekhaak. De kogeldruk wordt in deze gegevens ook wel verticale kracht of vertical load genoemd.

Waarom is kogeldruk zo belangrijk?

Als de kogeldruk te hoog is, zorgt dit voor een slechte wegligging. Bij een (te) hoge kogeldruk zakt de achterkant van uw auto te ver in. Daardoor heeft de auto minder grip aan de voorzijde. Daarnaast loopt u het risico om over hobbels en drempels de auto aan de achterzijde te beschadigen. Ook het brandstofverbruik zal door een te hoge kogeldruk toenemen. De slechte wegligging geldt voor zowel de auto als voor de aanhanger of caravan. Overigens is het ook niet goed als de kogeldruk te laag is, ook dan kan de wegligging verslechteren.

Fietsendragers

Als u een fietsendrager op de trekhaak plaatst moet u zich bedenken dat u de trekhaak vaak met meer verticale kogeldruk belast dan met een lichte aanhanger. Let dus op of u in de buurt van het maximum komt, zeker bij kleinere auto’s. Een midden klasse auto moet twee normale fietsen kunnen dragen. Zijn de fietsen elektrisch? Dan wordt al snel de maximale kogeldruk overschreden.  Wilt u toch twee elektrische fietsen achterop dan kan een trekhaak met een verhoogde kogeldruk, mogelijk, een optie zijn.

Bron: https://www.trekhaakcentrum.nl


De juiste kogel druk bepalen

De maximum kogeldruk wordt bepaald door de laagste van de hierna volgende ‘drie' variabelen;

1. Max kogeldruk trekhaak

2. Mag kogeldruk koppeling caravan

3. Max kogeldruk auto

De laagste van deze drie is leidend voor de maximum toegestane kogeldruk!


Kogeldruk > Zo werkt het !

🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙