Caravan - MoversDuwen en trekken; dat was vroeger. Nu maneuvreer je de caravan met een  caravan mover; een apparaat waarmee u met een afstandbediening de caravan zonder duwen of trekken naar zijn plaats kunt rijden.

De mover is leverbaar voor zowel enkel- als tandem-assers en de zwaarste mover kan zonder problemen een caravan van 3,0 ton verplaatsen. 

Caravan movers zijn niet ‚echt’ zuinig met stroom. Bij een vollast-belasting kan een mover grote hoeveelheden stroom afnemen. Het is dan ook aan te bevelen om een accu van minimaal 90 Ah te monteren. Wilt u de zekerheid hebben om langer achter elkaar te kunnen manoeuvreren dan is een 105 Ah accu het aanschaffen waard.

Het monteren kunt u, in principe, zelf doen, maar wij adviseren toch om de mover te laten monteren door een, in het merk van uw keuze gespecialiseerde, deskundige.

De fabrikanten geven tussen de 2 en 5 jaar garantie. Ontstaat er een gebrek dan is dat meestal altijd in de eerste twee jaar.

De movers zelf zijn onderhoudsvrij. Het is verstandig om voordat de caravan naar de winterstalling gaat de mover te reinigen en de aandrijfdelen te smeren met dunne (spuitbus) olie. Gebruik in geen geval ‚siliconen-spray’!


Bekijk de KCK  -  Mover TestCaravanmovers, snel en makkelijk rangeren

Bron: Kampeermagazine  - Geplaatst: 22 augustus 2016

Caravanmovers (ook wel rangeersystemen genoemd) zijn apparaten waarmee je met een afstandbediening de caravan zonder duwen of trekken naar zijn plaats kunt manoeuvreren.

Vaste (elektrische) caravan movers
Het meest verkochte type is een mover die vast onder de caravan wordt gemonteerd. Hij bestaat uit twee motoren met aandrijfwielen die voor of achter de beide banden van de caravan worden gemonteerd.

AL-KO AMS MAMMUT (vaste mover)

Manoeuvreren
Op het moment dat je gaat manoeuvreren dan trek je met een sleutel (sommige elektrisch) de aandrijfwielen tegen de banden aan. Via de afstand bediening klik je één knop in en het besturingssysteem brengt de motoren in beweging. De motoren worden via de afstandbediening bestuurd.

Moet de caravan naar links dan blijft de linker motor stil staan en de rechter motor brengt de caravanband in beweging. Als je de knop loslaat dan remt de caravan onmiddellijk. Je hoeft daar zelf niet bij na te denken. Door de goede tractie kunnen de movers de caravan verplaatsen op de weg, (nat) gras, grind, zand, klei en sneeuw.

Voor zowel enkelassers en tandemassers zijn er caravan movers verkrijgbaar.
De zwaarste mover kan zonder problemen een caravan van 2,5 ton verplaatsen.

Stroomverbruik
Caravan movers zijn bepaald niet zuinig met stroom. Bij een volle belasting kan de mover grote hoeveelheden stroom afnemen. Het is dan ook aanbevolen om een accu van minimaal 90 Ah te monteren. Wil je zekerheid en langer kunnen manoeuvreren dan is een 105 Ah of hoger aanbevolen.

Als je handig bent kun jede mover zelf monteren maar omdat de krachten die vrijkomen zeer groot zijn is het raadzaam om de mover te laten monteren door een specialist.

Prestaties
Bij normale omstandigheden, caravans (+/- 1200 kg) en normaal terrein presteren alle movers goed.

Gewicht
Je moet bij een caravan mover wel rekening houden met het gewicht. Een caravan mover bestaat uit twee motoren, een besturingssysteem en een forse accu. Het gewicht bij elkaar kan afhankelijk van het type mover en grootte van de accu oplopen tot 60 a 70 kg.

Prijzen
De prijs van de elektrische caravanmovers begint vanaf de € 1.400,00 (exclusief montage en accu). De montage kost +/- € 200,00 en een flinke accu +/- € 200,00.

Garantie
De fabrikanten geven tussen de 2 en 5 jaar garantie. Als er gebreken aan het licht komen dan is dat meestal altijd in de eerste twee jaar.

Onderhoud caravan movers
De caravanmovers zelf zijn onderhoudsvrij. Wel is het verstandig om voordat de caravan naar de winterstalling gaat de mover te reinigen en de aandrijfdelen te smeren met dunne (spuitbus) olie.

Losse mover
Sinds enkele jaren heeft Kronings de Camper-Trolley op de markt. Deze (robot)mover wordt onder de dissel gereden en middels een afstandbediening kun je de caravan manoeuvreren.

Kronings Camper-Trolley (losse mover)

 

EEN MOVER INSTALLEREN

🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙