Warm en koud water


Darmkwaaltjes in warme gebieden zijn eerder toe te schrijven aan slecht water dan aan olijfolie. 

Deze pagina geeft nuttige tips hoe u het beste met water om kunt gaan en welke voorzieningen in de caravan van belang zijn. Ook besteden we aandacht aan afvalwater, de douche en het toilet.


Vers watervoorziening

Meestal wordt het schone water in de caravan bewaard in een kunststof jerrycan met een inhoud van 10 of 15 liter. 

Doorgaans staat deze in de disselkast, maar bij de „Engelse-" en ook de Elddis caravans staat ‚de waterrol’ met een inhoud, na keuze van 29 of 40 liter in de regel buiten; wij zijn aan de rol zogezegd.

Maar bij winterse omstandigheden staat de watervoorraad in het interieur, uiteraard om bevriezing te voorkomen.


Reinigen drinkwatersysteem

NB / LET OP : 

  1. SODA oplossingen tasten aluminium aan ! Aluminium is misschien aanwezig in uw kranen, waterpomp en warmwaterboiler/geiser.) 
  2. Gebruik ook geen chloor en/of (schoonmaak)azijn, dit is slecht voor rubbers en tast op den duur alluminium aan, wat o.a. in de boiler is verwerkt. 

De watertank moet zo donker mogelijk worden opgesteld. In het licht gedijen namelijk algen en dat geeft een groene aanslag in de tank. Een ondoorzichtige tank zou wat dat betreft eigenlijk het beste zijn, maar dan kun je weer niet zien hoeveel water er nog in zit en evenmin of de tank aan een schoonmaakbeurt toe is. 

Behalve algvorming, iets wat bij het gebruik van een waterrol-tank niet voorkomt, is er in de watertank en leidingen ook vaak sprake van slijmvorming door bacteriën, die op de wand van sommige kunststof watertanks en in de leidingen een voedingsbodem vinden. 

Goed schoonmaken is de enige remedie, tenminste 1x per seizoen.

En… Dat gaat goed met soda, mits er geen aluminium is verwerkt in het systeem.

Daarna grondig spoelen en ontsmetten met bleekwater. Op 10 1 water is 10 cl al voldoende. Draai de kranen even open zodat ook de leidingen vollopen en worden ontsmet. De inwerktijd is een dag, dus in die tijd geen water tappen. Tot slot goed spoelen. Een paar tabletten Steradent, Kukident, e.d. laten oplossen volgens dezelfde methode werkt ook. Steradent is geen ontsmettingsmiddel maar een reinigingsmiddel. De basis is soda en soda is enigszins desinfecterend. Lang niet alle organismen zijn hier gevoelig voor. 

Naast deze huismiddeltjes zijn ook speciale middelen te koop bij de drogist of beter gesorteerde kampeerzaak. Op basis van enzymen, een reinigingsmiddel dus. Blaas na het schoonmaken en schoonspoelen de leidingen zo goed mogelijk leeg (kranen open!). Misschien kan een luchtbeddenpomp hierbij behulpzaam zijn. Laat na het schoonmaken de tank drogen.


Hygiëne

Zuiver water bestaat (helaas) bijna niet meer. Maar water uit de kraan is lang niet overal te vertrouwen, vooral in het buitenland niet. In het leidingsysteem van de caravan komt er een vervuilende factor bij. De leidingen zijn nooit helemaal droog als de caravan op stal gaat, waardoor enige vervuiling achter kan blijven. De waterleiding in de caravan wordt vaak warm en dat vinden bacteriën heerlijk. Schoonmaken dus voor u vertrekt Ook in de caravan bestaat het gevaar van de legionellabacterie. Heeft u (bijv.) een Truma-gasboiler is het aan te raden die op 70º te zetten en niet of in mindere mate op 50º. 

Spoel de ongebruikte doucheslang eens goed door met heet water. Het veelvuldig voorkomen van darmkwaaltjes in de warme gebieden is vaker toe te schrijven aan slecht water dan aan olijfolie. Wanneer u in het buitenland het water niet vertrouwt, kunt u het best water in flessen kopen en dat ook gebruiken om koffie of thee te zetten. Dit gaat vooral op als u drinkwater gebruikt. Voor de koffie en thee is goed doorkoken normaal gesproken voldoende. 

Speciale aandacht voor gebruik van ijsklontjes. Door bevriezing wordt het water niet zuiver. Dus ook hier geldt: gebruik vooral in zuidelijke landen flessenwater. Drinkwater in een tank is bederfelijk, daarom is het raadzaam het water in de tank tenminste om de vier à vijf dagen te verversen. Beter is zo vers mogelijk water te gebruiken. Het beste is het water elke dag te verversen. Weet u wat ook een bron van vervuiling zou kunnen zijn (is?) ? In veel caravans zit een (koolstof) waterfilter. De smaak van water (er zit vaak een kwart tot een halve liter water in zo'n ding!) is af en toe verschrikkelijk. Dat zit lekker warm te worden daar onder het aanrecht...... En maar broeien. Bent u op vakantie in warme(re) (buiten-) landen; kan het filter beter verwijderd worden.


Pompen en kranen

De Whale „Watermaster” is één van de beste waterpompsystemen voor de caravan. 

Voor veel caravanners een wens, maar bij veel Engelse caravans ‚standaard’ gemonteerd/geleverd.


Verreweg het meest gebruikt is de dompelpomp, een eenvoudige centrifugaalpomp, zonder kleppen. Hij zuigt geen water aan maar verplaatst het water door middel van een schoepenrad. 

Zoals de benaming al aangeeft werkt de pomp alleen als hij geheel onder water is gedompeld. Dat is gunstig voor de koeling en tegen het lawaai. Loopt de pomp droog, dan is dat goed te horen. Laat deze periode niet te lang duren i.v.m. kans op vastlopen. Het pompje wordt aangedreven door een 12V elektromotortje, dat z'n spanning krijgt via een waterdichte elektrische aansluiting. Om kortsluiting te voorkomen is het motortje hermetisch van het pompgedeelte afgesloten. Is de pomp stuk, dan kan hij gewoonlijk niet worden gerepareerd, maar moet worden vervangen. De opvoerdruk van een dompelpomp is meestal voldoende en de opbrengst van een dompelpomp ligt tussen 10 en 20 liter per minuut en het vermogen varieert van 10 tot 40 watt. 

Helaas zijn de meeste dompelpompen niet erg goed regelbaar, het is alles of niets. Dat is onpraktisch, want u hebt lang niet altijd de volle straal nodig. De laatste tijd zijn er echter ook pompen op de markt (de wat duurdere) die een wat grotere opbrengst hebben en wel halve kracht kunnen draaien.

Dat spaart water. Ook komt het voor dat twee pompen en twee voorraadtanks worden gebruikt, één voor de keuken en één voor de wasruimte. Er bestaan ook andere systemen, technisch mooier en duurder. Ze worden echter voornamelijk in kampeerauto's en zelden in caravans gebruikt. 

Uitzondering hierop zijn vaak Engelse caravans; zo ook de Elddis. De gebruikte centrifugaalpompen worden geactiveerd door onderdruk. Wordt de kraan geopend dan vermindert de druk in het gehele systeem, waardoor de pomp begint te lopen. Dit systeem vereist 100% dichte, dus kwaliteitskranen. (Dus niet dat Duitse plastic) Anderzijds mag ook bij de dompelpomp het water niet teruglopen in de jerrycan. De kracht die dan nodig is om het water op te pompen kan te veel zijn voor het pompje. Bij problemen kan men zgn. terugslagventielen plaatsen.


Warmwatervoorzieningen


Truma boiler met 1500 Watt gasbrander en 850 Watt elektrisch element

Afhankelijk van de voorzieningen op de camping, van de plek waar u overnacht en/of van de weersomstandigheden is het al dan niet zinvol te beschikken over een installatie waarmee u warm water kunt maken. 

Vooral wat oudere mensen en mensen met kleine kinderen weten warm water te waarderen. Een leidingsysteem geschikt voor warm water is ingewikkelder dan het normale koudwatersysteem. Bij warmwatersystemen dient een speciale warmtebestendige slang te worden toegepast. Waterslang met een bepantsering voldoet aan deze eisen. Er is veel te koop op dit gebied. 

Naast de systemen die kunnen worden gekoppeld aan de Primusverwarmingsketel (vloeistofverwarming) zijn soms bij de wat duurdere caravans een boiler of warmwatervoorziening van Truma of Carver standaard of als extra te bestellen. Ze zijn vaak ook te voorzien van een elektrisch element. Naderhand inbouwen van deze systemen kan. Bij gasboilers is het belangrijk dat ze niet in de weg zitten, maar ook dat ze zijn voorzien van een eigen luchtaanvoer en afvoer van verbrandingsgassen. Prettig bij dit systeem is dat de temperatuur is in te stellen. De moderne boilers werken op elektra en/of op gas en verwarmen het water tot 70º of meer.

Controleer wel eerst de aansluitwaarde op de camping. In het algemeen geldt dat de warmwatervoorraad natuurlijk beperkt is, maar door te mengen met koud water is een grotere hoeveelheid beschikbaar. In de praktijk valt het mee. 10 liter water van 70º, vermengd met 10 liter water van 10º, resulteert in 20 liter water van 40º. Bij gebruik van een waterroltank van minimaal 29 liter is dit al ruim voldoende en met een 40 liter tank heeft u helemaal geen problemen. Gebruikt u echter nog een tank van 10 à 15 liter zal uw partner, voordat u klaar bent met douchen, al nieuw water (moeten) halen…. 

Overbodig misschien om te vermelden maar aftappen van de warmwatervoorziening voordat de caravan naar de stalling verhuist, is noodzakelijk. 


Afvalwater

Het afvalwater komt via een afvoerleiding onder de caravan uit. Het eerste gedeelte van de gootsteen in het aanrecht en eventueel van de wasbak in de wasruimte is meestal gemaakt van flexibele plastic slang. 

Controleer regelmatig of de slangklemmen nog goed vastzitten. 

Is er maar één wasbak dan gaat die afvoerleiding rechtstreeks naar beneden. Zijn er meer wasbakken in een caravan, dan zijn de afvoerslangen daarvan meestal onder de caravan met elkaar verbonden door een steviger leiding van PVC. Het is belangrijk dat die leiding goed op afschot ligt, zodat er geen water in blijft staan. Desondanks is de kans op dichtvriezen bij wintersportgebruik tamelijk groot. Voor 100% zekerheid kunt u 's winters de leidingen beter ontkoppelen en voor elke afvoer een aparte emmer gebruiken. 

Elddis heeft dit al standaard geregeld; dus, afhankelijk van het model, een dubbele afvoer. met de mogelijkheid deze (in de zomer) te combineren.


AANRADER

Kijk ook eens op de site van Vitens

Hier vindt u veel antwoorden op het gebied van drinkwater in caravan, camper of boot.

MEER INFO:

Ook op de informatiepagina’s van Camperpunt vindt u de nodige informatie:


🚙  | © Webmasters 2013-2021  |    Links  |  Contact  |  Privacy  |  Disclaimer  |  Auteursrechten  |  Site Map  |    🚙